DPF-TMA tuning

DPF FAP Dízel részecskeszűrő kikapcsolása és EGR szelep kiiktatás Denso motorvezérlőből is! Kívánságra chiptuning lehetősége megbeszélés alapján.

KAPCSOLAT

TMA tuning:

(TotálisMinőségűAutózás)

Tel: +36-20-938-4217

E-mail: tmatuning@gmail.com

oldalsav.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgaléria

-feltöltés alatt-

oldalsav.jpg

2013.07.01. 13:12 dpf

DIZEL részecskeszűrő és ami mögötte van

Miről van itt szó?   Mi is az a  részecskeszűrő?

Világszinten egyre szigorodó környezetvédelmi előírások, a gépjármű kipufogógázának szennyezőanyag-tartalmát meghatározó konstrukciós jellemzők (meghatározott szennyezőanyag-kibocsátási követelmények teljesülése) alapján a gépjárművek környezetvédelmi osztályba sorolása egyre szigorúbb feltételeket szab az autógyárakra. A részecskeszűrő, (idegen kifejezéssel = diesel particulate filter,  más néven FAP, vagy DPF) ezt a feladatot látja el a dizel autóknál. Ezen a részecske-szűrőn fennakadnak tehát a koromszemcsék, majd egy bizonyos telítettségi állapotnál kiégetik ezt és egyúttal regenerálják magát a szűrőt. Ezen folyamat során ezek a szemcsék kisebb méretűvé válnak és így távoznak a szűrőből. Bizonyára nem csak az alábbi képen láttunk már ilyet:

dpf1.jpg

Tegyünk ellene!  A részecskeszűrőt a gyártók az autó kipufogó rendszerében helyezik el. Ennek feladata a korom részecskék megkötése.  Erre nemcsak a környezetvédeli előírások, EURO-s normák teljesítése miatt van szükség, hanem egészségünk megóvása érdekében is. Az elv maga jó, de mi történik a lekötött dízel részecskékkel, hiszen ezek a részecskék a folyamata során fokozatosan rakódnak le a kipufogóban és előbb-utóbb eltömíthetik magát a rendszert. Egy regenerációs folyamat során "kiégetik" a szűrőt és így azok a korom részecskék, melyek fokozatosan kerültek volna  a levegőbe, most egyszerre kerülnek eltávolításra a rendszerből. Ez egy ideig működik, de idővel már a regenerálás nem segít és a részecskeszűrőt cserélni kell. A csere vagy  szűrő eltávolításakor hibajelzést kapunk !

dpf3.jpg

Egyéb hátrányai a részecskeszűrő rendszernek: lecsökentett teljesítmény, megnövekedett olajfogyasztás és felhígult motorolaj,ami szélsőséges esetben a motor károsodását is okozhatja!

bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_particulate_filter

Mikor van erre szükség beavatkozásra ?

Abban az esetben, ha az autóból eltávolításra kerül a dízel részecskeszűrő,  a hibajelzés megmarad, ami csak szoftver módosítással kapcsolható ki. A részecskeszűrő eltávolítása után csökken az autó fogyasztása, mivel a szűrő, mint fojtás is szerepelt a kipufogóban. Nincs több hibajelzés és a rendszer által okozott teljesítmény korlátozás. Nincs motorolaj felhígulás.

dpf2.jpg

CHIPTUNING   ???   !!!

Nagyobb teljesítmény, kevesebb üzemanyag? Hány lóerővel lehet növelni az autó teljesítményét?

Sokan az autó lóerő (LE) értékére kíváncsiak, ámde egy gépjármű tulajdonsága és viselkedése inkább a nyomaték (NM) meghatározásával fejezhető ki. A nyomaték az, ami az autó menet tulajdoságát inkább meghatározza.

dpf5.jpg

Egy gépjármű hatásfokát nem csak a teljesítménye, hanem az egyéb járulékos veszteségek is, mint pl.: a mechanikus áttételek és egyéb veszteségek is meghatározzák. Nagy általánosságban elmondható, hogy kb. 20-30% teljesítmény növekedés és kb.10%-os üzemanyag fogyasztás csökkenés számolható. (Természetesen ez az adat típusonként változik!)

Részecskeszűrő kiiktatása,kikapcsolása  (Részecskeszűrő kiiktatása , fap szűrő kiiktatása ,Részecskeszűrő kiiktatása , részecskeszűrő kikapcsolása, dpf szűrő kiiktatása, részecskeszűrő eltávolítása)  = Nincs több hibakód, nincs teljesítménykorlátozás.

Cégünk vállalja a dízel részecskeszűrők kiiktatását, kikapcsolása, eltávolítását személygépkocsikból a megfelelő technológiával.

A szakműhelyünkben eltávolított szűrő kivételével ez semmilyen átalakítást nem igénylő beavatkozás, az un. szoftveres kikapcsolás követi - ami azt jelenti, hogy a motorvezérlő szoftverből eltávolitjuk a részecskeszűrőre vonatkozó programot. (hibatároló törölhető,  nincs hibajelzés, teljesítménynövekedés,  fogyasztáscsökkenés)

Szoftveres kiiktatás, kikapcsolás és javítás során a vezérlőegység átprogramozása általában a gyári OBD csatlakozón keresztül történik.

komment


süti beállítások módosítása